Tietotekniikka

Näin puhdistat tietokoneen oikeaoppisesti

Tietokoneet, isot ja pienet, vaikuttavat jokaisen meidän elämäämme. Suurella osalla ihmisiä on kotonaan jonkinlainen tietokone, joskin älypuhelimet ja tabletit ovat nopeasti valtaamassa markkinoita. Ennen tietokoneiksi kutsuttiin ainoastaan suuria pöytäkoneita, joissa oli näytön lisäksi oma näppäimistö, hiiri ja tietenkin keskusyksikkö. Nykyään tietokoneita on monenlaisia ja erityisesti monet suosivat kannettavia tietokoneita. Pöytäkoneita käytetään nykypäivänä pääosin pelaamiseen ja tehokäyttöön esimerkiksi töissä. Ne ovat kuitenkin edelleen markkinoiden tehokkaimpia ja parhaimpia tietokoneita. Viihdekäyttäjälle ja tavalliselle kotikäyttäjälle riittää erinomaisesti pelkkä kannettava tietokone tai jopa tabletti. Pöytäkoneiden osat ovat aina olleet siivouksen ongelmatapauksia. Yleensä lattialla sijaitseva keskusyksikkö on staattisen sähkönsä ja tuulettimensa takia tehokas pölynkerääjä eikä sen puhdistaminen ole helppoa. Viikkosiivouksen ohessa on mahdotonta saada konetta ympäröivä pöly pois tarpeeksi huolellisesti, jotta se ei kulkeutuisi koneen sisälle.

Keskusyksikön sisältämän pölyn ja lian lisäksi siivottavana ovat tietokoneen muut osat kuten näyttö, näppäimistö ja hiiri. Ne kaikki likaantuvat päivittäisestä kosketuksesta, hiestä, ruokatahroista ja muista käteen joutuvista lioista. Tutkimusten mukaan erityisesti työpaikkojen tietokoneiden hiirissä ja näppäimistöissä on bakteereja jopa kolme kertaa vessanpönttöä enemmän. Saman verran likaa löytyy myös mobiililaitteiden näytöistä. Säännöllinen puhdistus on siis tarpeen. Puhdistaminen vaatii tarkkuutta, sillä muuten lika ja pöly voivat vaurioittaa tietokonetta ja sen lisäosia. Täten varsinkin ensikertalaisen on hyvä ensin opetella, miten tietokone puhdistetaan ja noudattaa annettuja ohjeita kirjaimellisesti. Pahin lopputulos on puhdas tietokone, joka ei toimi. Hiiren ja näppäimistön puhdistusta ei saa tehdä esimerkiksi lavuaarissa pesemällä vaan puhdistuksessa käytetään mikrokuituliinoja. Tietokoneen ja sen lisäosien puhdistaminen voi vaatia osien irrottamista, erityisesti keskusyksikön avaamista.

Keskusyksikön puhdistaminen

Pöytäkonetta puhdistaessa tärkeintä on välttää liikaa voimaa ja valita oikeat puhdistusvälineet. Ensimmäinen vaihe on irrottaa laite verkkovirrasta, jonka jälkeen voidaan avata keskusyksikön sivukansi. Sen avaamiseen voidaan tarvita ruuvimeisseliä, mutta tarve vaihtelee mallikohtaisesti. Tietokonetta puhdistaessa myös itse puhdistaja on vaaratekijä. Kehoon varautunut staattinen sähkö voi purkautuessaan aiheuttaa vauriota laitteistolle, joten puhdistaessa on hyvä koskettaa välillä lämpöpatteria tai tietokoneen metallikuoria. Täten staattinen sähkö purkautuu turvallisesti. Helpoin tapa puhdistaa keskusyksikkö on käyttää tehtävään suunniteltuja paineilmapurkkeja. Paineilma on ensin parasta suunnata tietokoneen yläosiin ja sieltä suunnata alas, jotta kaikki pöly varmasti irtoaa. Erityistä huomiota kannattaa suunnata tuulettimeen ja jäähdytyssiiliin. Paineilmaa ei saa puhaltaa liian läheltä, sillä se voi jäädyttää tietokoneen osia. Keskusyksikön puhdistuksessa ei saa koskaan käyttää imuria, sillä sen imuvoima voi vaurioittaa herkkiä komponentteja. Lopuksi sivulevy asetetaan paikoilleen.

Näytön puhdistus

Yksi aivastus tai pari kosketusta näytöllä ja se on taas likainen. Näyttö on se tietokoneen osa, jonka likaisuus näkyy käyttäjälle ensimmäisenä. Näytön puhdistamisessa täytyy olla hyvin tarkka ja oikeita työvälineitä käyttämällä se onkin täysin vaivatonta. Näyttöä puhdistettaessa on tärkeää pitää huolta, ettei kone ole kiinnitetty verkkovirtaan. Tämän jälkeen tehokkain puhdistustapa on käyttää mikrokuituliinaa ja näytöille sopivaa puhdistusainetta. Puhdistusaineena voi käyttää myös mietoa astianpesunestettä, silmälasien puhdistusainetta tai pelkästään vettä. Aine täytyy kuitenkin suihkuttaa mikrokuituliinaan ennen näytön pyyhkimistä. Suoraan näytölle suihkutettu neste voi vaurioittaa sen teknisiä osia. Vedellä pestäessä liina kannattaa kastaa ja puristaa kaikki ylimääräinen vesi pois ennen pyyhkimistä. Apuna voi käyttää myös puhdasta, puuvillaista kangasta, jolla puhdistuksen voi viimeistellä. Näytön pinta pyyhitään rauhallisin vedoin ja tarvittaessa toiminto toistetaan uudestaan, kunnes kaikki lika on irronnut.

Hiiren ja näppäimistön puhdistus

Näppäimistön ja hiiren puhdistaminen säännöllisesti eli ainakin kerran viikossa on tärkeää perushygienian kannalta. Näppäimistön puhdistus aloitetaan irrottamalla se tietokoneesta ja samalla poistamalla kaikki mahdolliset akut tai muut patterit. Näppäimistö käännetään ylösalaisin ja sitä ravistellaan pari kertaa. Paineilmapurkkia käyttämällä paineilmaa puhalletaan näppäinten väleihin, joka irrottaa lian, pölyn ja murut niiden välistä. Näppäimet pyyhitään lisäksi kostealla tai nihkeällä liinalla kuten mikrokuituliinalla. Ylimääräinen kosteus poistetaan kuivalla liinalla. Hiiren puhdistus on yhtä helppoa. Hiiri irrotetaan tietokoneesta ja kaikki mahdolliset akut sekä patterit otetaan irti. Hieman kostetulla liinalla pyyhitään hiiren päältä kaikki pinttynyt lika pois varoen kosteuden joutumista hiiren sisään. Ylimääräinen kosteus kuivataan kuivalla liinalla. Hiiren pallon alle jäänyt ylimääräinen lika lähtee pois sitä pyörittämällä. Puhdistuksessa voi käyttää desinfioivia aineita, mutta ne eivät saa joutua laitteiden sisään.

Kannettavan tietokoneen puhdistaminen

Kannettavan tietokoneen puhdistaminen on astetta vaikeampaa, koska niitä ei olla suunniteltu käyttäjän avattavaksi. Eniten puhdistusta kaipaava tietokonekomponentti on tuuletin, johon käsiksi pääseminen ei ole helppoa. Toisin kuin pöytäkoneissa, on kannettavan tietokoneen puhdistamisessa imuri oiva apuväline. Sen avulla voidaan suorittaa peruspuhdistus, jolloin imurin suulake viedään koneen tuuletusaukkoihin kiinni. Tämä poistaa vähintään tuuletusaukkoihin jääneen pölyn, joka taasen parantaa ilmankiertoa koneen sisällä ja jäähdytys onnistuu paremmin. Paineilmaa ei kannata käyttää, sillä se todennäköisesti vie pölyn ainoastaan koneen sisuksiin ja lisäksi kasaa ne palloiksi. Perusteellinen puhdistus on mahdollista ainoastaan avaamalla kone. Avaaminen onnistuu silloin, kun koneessa on yhtenäinen pohjapaneeli, mutta ohuimmissa ja halvimmissa malleissa pohja on yleensä liimattu kiinni. Pohjan irrottamisen jälkeen puhdistus tehdään samalla tavalla kuin pöytäkoneissa ja tällöinkin tuulettimet kannattaa puhdistaa huolella.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *