Tietotekniikka

Parhaat tietokoneet pelaamiseen

Tietokoneita on moneen lähtöön aina kannettavista pöytäkoneisiin ja PC:stä Maceihin. Pelaaminen vaatii tietokoneelta maksimaalista suorituskykyä parhaan pelikokemuksen takaamiseksi. Ensimmäiseksi suuntaviivaksi pelikoneen valinnassa voidaan ottaa, että pöytäkone voittaa kannettavat ja PC Macit mitä pelaamiseen tulee. Pöytäkoneet kätkevät sisäänsä paremman suorituskyvyn kuin kannettavat tietokoneet sekä pöytäkoneisiin on mahdollista liittää useampi näyttö. Pöytäkone on myös mahdollista koota komponenteista juuri omien pelitarpeidensa mukaan, toisin kuin kannettava tietokone, joka on lähes poikkeuksetta valmiiksi koottu. Tietysti kannettavan etu on nimensä mukaisesti kannettavuus. Jos elämäntyyli vaatii esimerkiksi paljon matkustelua, voi kannettava pelikone olla aiheellinen ostos. Laajat ja paljon grafiikkaa sisältävät pelit ovat ohjelmina raskaita ja vaativat koneelta tehoja eri tavalla kuin tavallinen arkipäiväinen käyttö, johon kuuluu esimerkiksi tekstidokumenttien muokkaus tai verkkoselaimen käyttö. Pelikoneiden hinnat liikkuvat halvimmillaan 500 eurossa ja kalleimmillaan yli 5000 eurossa. Hyvä suuntaviiva on, että reilulla 1000 eurolla saa peruspelaaja jo tarpeisiinsa riittävän hyvän koneen.

Jaotellaan seuraavaksi tietokone komponentteihin ja pohditaan osa kerrallaan, mitä miltäkin komponentilta vaaditaan hyvän pelikokemuksen takaamiseksi. Tietokone koostuu pääpiirteittäin seuraavista osista: suoritin, näytönohjain, keskusmuisti eli RAM-muisti, emolevy, massamuisti, virtalähde sekä kotelo. Aloitetaan kotelosta. Se ei sisällä teknistä toiminnallisuutta, vaan on säilytyspaikka tietokoneen osille. Kotelon valinta rajoittaa muiden osien valintaa kokonsa perusteella. Koteloita löytyy suuria, keskikokoisia ja pieniä ja valinta tulee tehdä sen mukaan, kuinka paljon massamuisteja tai lisäkortteja luulee tarvitsevansa. Suoritin eli prosessori on tietokoneen ydin; se suorittaa tietokoneohjelmien sisältämät konekieliset käskyt. Suorittimessa ytimien ja säikeiden määrä vaikuttaa sen suorituskykyyn, ja neljä molempia on oikein hyvä määrä pelaamista varten. Suorittimen valinnassa ensimmäinen päätös on valmistaja; suurimmat valmistajat ovat AMD ja Intel. Entä sitten emolevy? Emolevy on tietokoneen keskeinen piirilevy, jonka kautta muut osat kommunikoivat keskenään. Emolevyyn kiinnitetään tietokoneen muut osat, joten emolevyä valittaessa on kiinnitettävä huomiota laajennettavuuteen; onko siinä esimerkiksi tarpeeksi sisäisten massamuistien liitäntöjä?

Itse koottu vai valmiiksi rakennettu?

Pelitietokoneita on mahdollista ostaa valmiiksi koottuina kokonaisuuksina tai koota tietokone valitsemistaan erillisistä komponenteista osa kerrallaan. Komponenttimalli on joustavampi tapa saada koneesta juuri omiin tarpeisiinsa sopiva, mutta myös valmiiksi rakennetuissa koneissa on hyviä vaihtoehtoja. Valmiiksi rakennetun koneen ostaminen on myös oletettavasti nopeampaa ja helpompaa kuin jokaisen osan erillinen valitseminen. Aiemmin käytiin läpi koneen kotelon, suorittimen ja emolevyn ominaisuuksia. Pelikoneessa tärkeää on myös huomioida keskusmuisti. Keskusmuisti tarkoittaa käyttömuistia eli tietokoneen työmuistia, jossa suoritetaan käyttöjärjestelmän ohjelmat ja muut käytettävät sovellukset sekä niiden tarvitsemat tiedot. Keskusmuistin sisältö tyhjentyy aina virrankatkaisun yhteydessä. Keskusmuistin määräksi riittää pelikoneella 8 gigatavua ja kellotaajuudeksi 2133 megahertsiä. Siitä päästään näytönohjaimeen, joka määrittää pelin suorituskykyä radikaalisti. Näytönohjain tulee valita käytettävissä olevan näytön tarkkuuden mukaan. Uusimmat ja tarkimmat 4K-näytöt ovat näyttöjen ehdotonta aatelia, mutta vaativat näytönohjaimelta vankkaa suorituskykyä. Toimivan pelaamisen minimitarkkuus näytölle on Full HD, mikä tarkoittaa 1920 x 1080 pikseliä.

Suorituskykyä ja muistia

Käyttömuistin eli RAM-muistin lisäksi tietokoneessa on niin kutsuttu massamuisti. Massamuisti on varastomuisti, jossa tietokoneen tiedostot säilyvät sekä käytön aikana, että tietokoneen ollessa sammuksissa. Tieto on säilytettynä massamuistiin binäärimuodossa, eli ykkösinä ja nollina. PC:n massamuistiksi kannattaa valita ssd-levy. Tällä taataan lyhyemmät odotteluajat sekä yleisesti sulavampi käyttökokemus. Ohjelmien avautuminen, tiedostojen latautuminen sekä päivitysten asentaminen nopeutuvat. Ssd-levyt sopivat parhaiten useimmin käytettyjen ohjelmien sekä käyttöjärjestelmän säilyttämiseen, mutta vanhanaikainen kiintolevykään ei ole menettänyt funktiotaan, vaan toimii vieläkin moitteettomasti isompien ja harvemmin tarvittavien tiedostojen säilyttämiseen. Viimeisimpänä tietokoneen komponenteista on virtalähde. Virtalähde toimittaa muille tietokoneen osille sähköä ja sen oleellisin ominaisuus on sen teho eli virtalähteen watit. Suurimmat määrät virtaa pelikoneessa tarvitsevat suoritin ja näytönohjain. Virtalähde tulee valita suorittimen ja näytönohjaimen tehon perusteella. Yleisesti ottaen voidaan sanoa, että 500 watin virtalähde riittää pelitietokoneen virrantarpeen täyttämiseen. Kuinka sitten löytää parhaat ja hinta-laatusuhteeltaan kohdillaan olevat komponentit tai valmiit tietokoneet?

Vuoden 2018 lupaavimmat pelitietokoneet

Tietokoneet kehittyvät jatkuvasti ja pelikonerintamalle saapuu entistä ehompia välineitä ja vempeleitä. Käydään tässä läpi muutamia valmiita pelitietokoneita, jotka ovat ominaisuuksiltaan mainitsemisen arvoisia. Hyviä pelitietokonevalmistajia ovat mm. Alienware, MSI, Lenovo, Dell, Origin ja Corsair. Alienwaren Aurora R7 on hyvä ja tehokas tietokone, samoin MSI Infinite A. Jos kiikarissa on huippua suorituskykyä pientäkin pienemmässä paketissa, on Intelin Hades Canyon Nuc hyvä vaihtoehto. Siinä on suorituskyvyn ja pienen koon lisäksi useita liitosportteja sekä helppo päivitettävyys. Toisaalta se on myös jokseenkin kallis. Toinen siro, mutta tehokas pelitietokone on MSI Trident 3, joka kompaktin kokonsa lisäksi on erittäin hiljainen. Jos toinen ääripää kiinnostaa ja työpöydältä löytyy tilaa ja lompakosta katetta, on Alienwaren Area51 Threadripper Edition pelikone sinulle. Kyseinen tietokone määrittää suorituskyvyn rajoja uudelleen AMD:n Ryzer Threadripper 1950X -suorittimellaan ja Nvidia GeForce GTX 1060-1080TI -näytönohjaimellaan. Tämä tehopakkaus yllättää suorituskykynsä lisäksi myös hintalapullaan, joka yltää 5000:n euron paremmalle puolelle.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *