Tietotekniikka

Pöytäkone vai läppäri?

On takuuvarmaa, että jokaisella on erilaiset mielipiteet siitä, onko kannettava tietokone vai pöytäkone parempi. Kummassakin tietokonetyypissä on omat hyvät- ja huonot puolensa. Nyrkkisääntönä on usein se, että paikoissa, joissa kone pysyy aina esimerkiksi saman työpöydän ääressä, on käytössä usein pöytäkone. Pöytäkoneet yhdistetään usein toimistotiloihin, joissa työpisteet ovat ennalta määrätyt ja säilyvät kiinteänä paikkansa tai käyttäjänsä puolesta. Nykyaikaisissa toimistotiloissa käytetään kuitenkin usein myös telakkateknologiaa: jokaisella työntekijällä on henkilökohtainen koneensa, jota voi siirtää telakasta toiseen. Telakka on yhdistetty suurempaan näyttöön työpisteellä ja näin ollen oman kannettavan tietokoneen näyttöä ei tarvitse käyttää. Tällainen teknologia on kätevää työpaikoilla, joissa työpisteet vaihtuvat ja tietoa täytyy päästä tallentamaan tietokoneen muistiin. Tällä tavalla omat tallennetut tiedot eivät katoa, vaikka työpiste sattuisikin työviikkojen aikana vaihtumaan.

Kannettavan tietokoneen paras etu kuuluu myös laitteen nimessä. Tietokoneen voi viedä mukanaan lähes mihin tahansa ja tämän ansiosta kannettavat tietokoneet ovat esimerkiksi opiskelijoiden suuressa suosiossa. Kannettava tietokone on helppo ottaa mukaan kouluun ja kaiken tiedon saa tallennettua suoraan tietokoneen muistiin. Tällainen muistiinpanojen tallentaminen säästää luontoa ja muistiinpanot on helpompi kuljettaa niin koulu- tai työmatkankin ajan. Pöytäkone sen sijaan sopii kiinteisiin pisteisiin, eikä sen kuljettaminen eri paikkojen välillä ole helppoa tai tavoiteltavaa. Pöytäkoneen nimi kertoo myös laitteesta paljon: kone on kirjaimellisesti sidottu pöytäänsä ja sitä käytetään aina samassa paikassa. Erilaisten koneiden ergonomisista ominaisuuksista keskustellaan paljon, eikä moni pidä kannettavalla tietokoneella työskentelystä samalla tavalla, kuin pöytäkoneen suurempien näyttöjen ääressä työskentelystä. Aiheesta on myös tehty lukuisia tutkimuksia vuosien varrella.

Pöytäkoneiden varhainen kehitys

Kaikista ensimmäiset tietokoneet olivat valtavia laitteita. Nykyisiä tietokoneita ei voi edes verrata alkuaikojen valtaviin laitteistoihin, joiden käyttämiseen vaadittiin useita ihmisiä kerrallaan. Uskomattominta on se, että tällaisen huoneenkokoisen tietokoneen prosessointivoima on huomattavasti pienempi, kuin nykyisten kannettavien tietokoneiden tai älypuhelimien. Tietokoneella saattoi saada aikaan vain hyvin yksinkertaisia komentoja ja prosesseja. Nykyäänkin hyvin tunnettu firma Hewlett-Packard perustettiin jo vuonna 1939 ja firman terävimmät päät tekivät valtavasti töitä kehittäessään samankaltaista tietokonetta, jonka nykypäivänä tunnemme. Vuoteen 1955 mennessä oltiin päästy jo eteenpäin – DEUCE-nimistä tietokonemallia käytettiin insinööri- ja suunnitteluongelmien ratkomiseen. Täytyy kuitenkin muistaa, että kyse oli edelleen valtavista laitteistoista. Xeroxin Alto-niminen tietokone oli yksi ensimmäisistä koneista, joihin oli yhdistetty näyttö. Vuonna 1976 kehitettiin Cary-1 “supertietokone”, jota käytettiin sittemmin USA:n armeijassa apukeinona ydinasevalmistuksessa.

Modernit pöytäkoneet

Jokainen meistä on kuullut Apple-tuotemerkin tuotteista. Apple on valtava brändi, joka valmistaa niin tietokoneita, älypuhelimia, älykelloja kuin myös tablettitietokoneita. Vuonna 1976 modernit pöytätietokoneet kokivat suurharppauksen eteenpäin, kun Steve Wozniak ja Steve Jobs kehittivät ensimmäisen Apple-tietokoneen. Seuraavana vuonna suosittu Apple 1 sai jatkoa uudella Apple 2 -tietokoneella. Uutena ominaisuutena pöytäkoneiden kehityksessä oli se, että tietokoneita markkinoitiin nyt myös tavallisille kuluttajille pelkkien yritysten sijaan. Ensimmäinen henkilökohtainen tietokone esiteltiin markkinoille vuonna 1977. Kun vuosikymmen vaihtui, tietokoneiden koko oli jo pienentynyt huomattavasti ja suunta oli edelleen sama: tietokoneesta haluttiin tehdä laite, joka sopisi jokaiseen kotiin ja olisi tarpeeksi helppo käyttää, oli kyseessä nuori tai aikuinen. Lähemmäs 1990-lukua tultaessa prosessorit pienenivät ja lopulta kehitettiin malli, jossa prosessoria hädin tuskin tarvitaan ja näyttö on hyvin kevyt ja litteä.

Kannettavan tietokoneen ensimmäiset askeleet

Kannettava tietokone on huomattavasti uudempi keksintö, sillä historian saatossa tietokoneet ovat tarvinneet valtavan kokoiset prosessorit ja voimanlähteet toimiakseen. Ei siis olisi tullut kuuloonkaan, että tällaista laitteistoa olisi voitu kuljettaa paikasta toiseen tai edes siirtää konehuoneen sisällä. 1970-luvulla Palo Altossa Kaliforniassa työskennellyt Alan Kay kertoi kollegoilleen visiostaan: hän halusi kehittää pienen ja henkilökohtaisen tietokoneen, joka ei olisi paljoa muistivihkoa suurempi. Aluksi ideaa toki hämmästeltiin, mutta jo vuonna 1979 kehitettiin Grid Compass Computer 1109. Tämä oli ensimmäinen siirreltävä tietokone, jossa oli samantyyppinen muotoilu kuin nykyisissäkin tietokoneissa. Vuonna 1981 julkaistussa Epson-kannettavassa oli sisällä akku, joten sen saattoi viedä helposti pois virtalähteestä. Nykyään firmat kilpailevat entistä kevyemmällä muotoiluilla, ohuemmalla ulkonäöllä ja käyttömukavuudella. Toistaiseksi kannettavan tietokoneen voittanutta ei ole vielä löytynyt.

Kumpi konetyyppi on parempi?

Kuten kerrottua, erilaiset tietokonetyypit herättävät paljon keskustelua puolesta ja vastaan. Kannettavissa tietokoneissa kaikista tärkein ja myyvin ominaisuus on se, että sitä voi käyttää ilman virtalähdettä useiden tuntien ajan. Lisäksi kone on helppo kantaa mukana ja viedä paikasta toiseen. Pöytäkoneessa on kuitenkin omat puolensa: samalla rahalla, jonka sijoittaa kannettavaan tietokoneeseen, voi jo saada erittäin vahvan ja laadukkaan pöytäkoneen. Pöytäkonetta käyttäessään täytyy luopua helposta liikuteltavuudesta, mutta samaan hintaan saa paremman prosessointikyvyn. Ammattilais- ja pelaamiskäyttöä varten kannettava tietokone ei ole paras mahdollinen vaihtoehto, vaan useimmat ammatikseen tietokoneella työskentelevät päätyvät pöytäkoneeseen. Ergonomian kannalta pöytäkoneita usein ylistetään enemmän, sillä työpöydän ja -tuolin voi asettaa juuri niin kuin haluaa. Myös täysikokoinen näppäimistö ja isompi ruutu tai useamman ruudun yhdistelmä vetävät usein kehuja puoleensa.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *