Tietotekniikka

Tarpeelliset lisätarvikkeet tietokoneellesi

Tietokoneille on saatavilla tuhansittain erilaisia lisätarvikkeita käyttötarkoituksesta riippuen. Käytännössä kaikkiin tietokonetta käyttäviin ammatteihin on suunniteltu erilaisia tuottavuutta ja työn jälkeä parantavia apuvälineitä tai työkaluja. Jotkut lisätarvikkeet ovat pieniä ja yksinkertaisia adaptereita tai plugeja, kun toiset taas ovat jopa tuhansien eurojen arvoisia ammattilaislaitteita. Eikä tietokoneen käyttämiseen tietenkään vaadita välttämättä mitään lisätarvikkeita – monet vain kokevat niiden helpottavan työn tekemistä. Puhtaasti työsuoritusta helpottavien lisätarvikkeiden rinnalle on viimeisen viiden vuoden aikana kehitelty paljon ergonomiaa ja työilmapiiriä parantavia laitteita ja tukia ja myös erilaiset integraatioratkaisut yleistyvät kovaa vauhtia. Oman lisänsä lisätarvikebisnekseen on tuonut AR-teknologia (Augmented Reality eli lisätty todellisuus), jonka ansiosta esimerkiksi tietokoneen kameran ja näytön avulla voi tehdä helppoja 3D-mallinnuksia tai vaikkapa virtuaalista sisustussuunnittelua. Eivätkä perinteiset 3D-lasitkaan ole vielä kokonaan kadonneet tietotekniikasta.

Kannettavan tietokoneen yleisin lisätarvike on hiiri. Tuntolevyn kanssa moni läppärin käyttäjä toki pärjää, mutta toimistotyöläiset suosivat fyysisen hiiren käyttämistä niin pöytäkoneiden kuin läppäreidenkin kanssa. Perimmäinen syy tähän on työskentelyergonomia: hiiren kanssa, etenkin langattoman sellaisen, pystyy työasentoaan muuttamaan helpommin. Sama pätee myös irrallisiin näppäimistöihin. Erillisen hiiren käytössä on myös se etu, että mikäli näytöllä tekee pitkään toistuvaa hiiriliikettä, esimerkiksi tiedostojen raahaamista kansiosta toiseen, mahdollistaa hiiri tuntolevyä pidemmät ja nopeammat liikeradat. Koko käden liike jää sitä paitsi paremmin lihasmuistiin kuin pelkkä sormien raahaaminen tuntolevyllä, mikä tietysti nopeuttaa toistuvan työsuorituksen tekoa. Työtehon optimointia on myös piirtäjien ja graafikoiden suosimien piirtolevyjen käyttö. Piirtolevyn avulla voidaan piirtää käsin, kosketuskynää käyttäen, vektorigrafiikkaa. Tällöin piirtäjän oma kädenjälki välittyy näytölle hiirellä työskentelyä paremmin ja tarkemmin.

Hiiret ja näppäimistöt

Konseptina hiiri on yksinkertainen ymmärtää, mutta kun on hankkimassa hiirtä juuri omaan työ- tai viihdekäyttöön, löytyykin eri käyttötarkoituksiin suunnattuja hiiriä kaupan hyllyltä useita kymmeniä: on pelihiiriä, rullahiiriä, ergonomisia hiiriä, Bluetooth-hiiriä ja niin edelleen. Ja kun hintahaitarikin liikkuu 10 ja 100 euron välillä, kannattaa miettiä tarkkaan, mitä ominaisuuksia hiireltään haluaa. Halvimmat hiiret ovat kyllä söpöjä ja arkikäytössä riittäviä, mutta eivät sovellu kaikille. Tarkat, useasti lisäpainikkeilla varustetut pelihiiret ovat taas turhan kallis investointi esimerkiksi toimistotyötä tekevälle. Myös näppäimistöistä löytyy enemmän variaatioita kuin mitä maallikko voisi äkkiseltään ajatella. Perinteisen QWERTY-näppäimistön lisäksi markkinoilta löytyy muun muassa rannetuellisia näppäimistöjä ja erikoisen designin omaavia ergonomianäppäimistöjä, joissa näppäimet on jaettu kahteen eri puoliskoon luoden normaalia leveämmän kirjoitusasennon. Valtaosa kaupoista löytyvistä hiiristä ja näppäimistöstä käyttää Bluetooth-yhteyttä.

Audio

Mikäli tietokonetta käyttää paljon multimedian toistamiseen, voi olla järkevää sijoittaa kuvan- ja äänenlaatua parantaviin lisätarvikkeisiin. Musiikin kuunteluun ja elokuvien katseluun kannattaa ehdottomasti hankkia hyvälaatuiset tietokonekaiuttimet, sillä tietokoneiden omat kaiuttimet tuottavat suhteellisen latteaa ääntä. Jo muutamalla kympillä saa peruslaadukkaat 2.1 Surround -stereokaiuttimet ja laadukkaampiin merkkeihin saa helposti uppoamaan jopa satasia. Ja vaikka pääasiallinen kuuntelu tapahtuisikin kaiuttimilla, kannattaa rinnalle ostaa myös korkealaatuiset kuulokkeet, mieluiten sankamalliset (nappikuulokkeiden elementtiosa tulee niin lähelle korvakäytävää, että kuulovaurion riski on suurempi). Hyvälaatuiset kuulokkeet välittävät pienemmilläkin äänenvoimakkuuksilla kirkasta ääntä niin korkeilla kuin matalillakin äänitaajuuksilla. Tietokoneen audiohifistelijän kannattaakin ehkä mieluummin satsata juuri kuulokkeisiin, sillä mp3-pakkausformaatti vaatii ammattitason vahvistimet ja PA-järjestelmän kuulostaakseen huippulaatuiselta, jos sitä vertaa LP-levyn äänenlaatuun. Noin satasen maksavat ulkoiset äänikortit ovat puolestaan monien harrastelijamuusikoiden suosimia äänityslaitteita.

Lisätarvikkeet ammattilaiskäyttöön

Kalliimmat tietokoneiden lisätarvikkeet löytyvät video-, valo- ja äänituotannon ammattilaisten kalustoista. Useat mediaohjelmistot ovat suunnitelleet fyysisiä lisälaitteita ohjelmilleen, joita teoriassa voisi ohjata pelkän tietokoneen avulla. Tapahtumatuotannon keskiössä ovatkin nykyään läppärit: USB-liitännällä toimivat mikserit ja valopöydät liitetään suoraan koneeseen kiinni ja ohjataan yleisön nähtäville ja kuultaville. Myös TV- ja elokuva-alalla käytetään paljon tietokoneeseen liitettäviä ohjaimia ja kontrollereita, etenkin ulkotuotannoissa. Valo- ja videokuvaajien läppärilaukuista löytyy säännönmukaisesti puolestaan kortinlukijoita, joilla eri kokoisia ja eri formaatilla varustettuja muistikortteja pystyy käsittelemään jo kuvauskeikan aikana. Jotkut paljon keikkatyötä tekevät media-alan ammattilaiset käyttävät myös erilaisia tietokoneen suojakuoria, joihin voi esimerkiksi tarranauhalla kiinnittää taskuja ja lokeroita tarpeen mukaan. Tällä tavoin kortinlukijat, laturit, johdot ja muut kiinnitykset pysyvät paremmin paikallaan joskus hektisissäkin olosuhteissa, kun ne ovat turvallisesti omissa lokeroissaan.

Muut hyödylliset apuvälineet

Kaikki lisätarvikkeet eivät ole ainoastaan tietokoneen tehokäyttäjille tai Netflixin ystäville, vaan toisinaan lisätarvikkeet mahdollistavat tietokoneen käytön käyttäjäryhmille, jotka muuten eivät voisi kuntonsa tai vammansa takia konetta käyttää. Braille- eli pistekirjoitusnäppäimistöllä näkörajoitteisetkin voivat tuottaa koneella tekstiä ja fyysisesti rajoittuneille on tarjolla muun muassa erikoissuuria hiiriä. Markkinoilta löytyy myös erilaisia kytkimiä ja painikkeita, joiden taakse voi ohjelmoida haluamiaan tärkeitä toimintoja. Kytkimien avulla voi esimerkiksi kytkeä tietokoneen ääniohjauksen päälle tai pois ja mikäli kytkimessä on mukana tuntolevy, voi sitä käyttää vaikkapa sähköpostien lukemiseen – käyttötarkoituksia on lukuisia. Vaikeavammaisia varten on suunniteltu jopa kameralla varustettuja liikkeenseuraajia, jotka mahdollistavat tietokoneen käyttämisen pelkillä eleillä näppäimistön ja kytkimien painelun sijaan. Tämänkaltaiset erikoisratkaisut ovat tosin toistaiseksi vielä kohtuullisen hintavia, mutta kuten aina teknologiassa, vuodet painavat hiljalleen hintoja alaspäin.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *