Tietotekniikka

Uuden tietokoneen käyttöönotto

Uuden tietokoneen ostaminen on aina jännittävää, joten kotiin tullessa siihen haluaisi heti iskeä kätensä ja päästä välittömästi aloittamaan pelaaminen tai töiden tekeminen. Uuden tietokoneen käyttöönotto on kuitenkin tarkka ja monimuotoinen prosessi, johon täytyy käyttää aikaa ja tehdä valmisteluja ennen, kun koneeseen voi kytkeä virran päälle. Toimenpiteet eivät ole hankalia, jos seuraa tarkasti ohjeita ja tekee kaiken hätäilemättä. Kotiin tullessa ihan ensimmäiseksi uusi laite täytyy purkaa laatikostaan. Samalla on hyvä tarkastaa, onko myyntipakkauksessa mukana kaikki tarvittavat osat ja tarvikkeet.

Alkuperäispakkauksen säilyttäminen ehjänä tämän työvaiheen aikana on elintärkeää, sillä mahdollisissa palautuksissa kone täytyy palauttaa sen sisällä. Se kannattaakin säilyttää kotona aina siihen asti, kunnes on todettu, että tietokone toimii täysin moitteettomasti. Pakkauksessa on yleensä koneen lisäksi mukana johtoja, virtalähde, akku ja käyttöönotto-opas. Pura osat pakkauksesta ja tarkasta oppaasta, että kaikki tarvittava on mukana. Tämän jälkeen käyttäjä on valmis kiinnittämään koneeseen akun ja virtalähteen.

Mikäli koneessa on akku, pitää se asentaa varovaisesti koneen takapuolella sijaitsevaan akkupaikkaan. Parhaiten se onnistuu kääntämällä kone hellävaraisesti ylösalaisin, jolloin akun voi sujauttaa paikalleen. Akun reunoilla on pieniä ulokkeita, jotka sopivat akkupaikan pieniin uriin. Akku on paikallaan silloin, kun akun ulokkeet ja pienet urat napsahtavat kiinni – akku sopii paikalleen ainoastaan yhdellä tavalla. Akku lukittautuu paikalleen etusormella painamalla. Jos lukitus ei onnistu, tarkasta onko akku oikein päin. Tarvittaessa akun pystyy vapauttamaan paikastaan sen yläpuolella sijaitsevaa vapautussalpaa painamalla. Seuraava vaihe on kiinnittää virtalähde ja kytkeä se pistorasiaan. Suomessa virtalähteen päässä on melkein aina kaksipiikkinen pistoke, joka sopii kaikkiin suomalaisiin maadoitettuihin pistorasioihin. Joskus mukana voi olla myös kolmipiikkinen pistoke, jollaisia käytetään esimerkiksi Tanskassa. Virtajohdon toisessa päässä on kolmihaarainen liitin, joka sopii virtalähteessä olevaan liitäntään. Virtalähde yhdistetään koneeseen ohuella johdolla, jonka päässä on pyöreä liitin. Se yhdistetään samanmuotoiseen tietokoneen virtaliitäntään. Seuraavaksi tietokoneesta avataan sen kansi nostamalla sitä ylöspäin tai painamalla reunalla sijaitsevaa lukonvapautuspainiketta.

Tietokoneen avaaminen ja Windowsin asentaminen

Kaikissa uusimmissa kannettavissa tietokoneissa on näppäimistön alla ohjauslevy, jolla liikutetaan näytöllä näkyvää osoitinta etusormella. Käyttöä helpottava hiiri on hyvä liittää tietokoneen USB-liittimeen ennen koneen avaamista. Tämän jälkeen tietokone voidaan avata sen virtapainikkeesta. Ohjelmiston avautuessa ensi kertaa ruudulle ilmestyy yleensä monenlaisia ikkunoita, joissa päätetään asetuksista. Yleisesti ottaen kannattaa tarkasti lukea ikkunan ohjeet ja noudattaa niitä. Ensimmäinen valinta koskee käyttöjärjestelmän kieltä, jossa pitää varovasti valita oma äidinkieli. Tätä valintaa ei voi myöhemmin vaihtaa. Ikkunoista mennään eteenpäin painamalla Seuraava-painiketta hiiren ykköspainikkeella eli vasemmanpuolisella painikkeella. Seuraavaksi valitaan käyttäjätunnus, joka voi hyvin olla oma nimi. Nimi kirjoitetaan siihen osoitettuihin kenttiin. Käyttäjätunnuksen valintaa seuraa salasanan valinta, jota tarvitaan aina kun Windows käynnistetään. Kirjoita salasana ja vahvista se sekä keksi salasanan muistamista auttava vihje. Salasanan jälkeen ruutuun ilmestyy Microsoftin käyttöehdot, jotka pitää hyväksyä klikkaamalla ruutuihin. Seuraavaksi täytyy valita suositeltujen asetusten käyttö sekä asettaa päivämäärä ja aika. Lisäksi Windows pitää aktivoida koneen koteloon tai myyntipakkaukseen liimatusta tuoteavain (product key) tunnuksella.

Tarkemmat tietokoneen säädöt ja käytön aloittaminen

Windowsin tuoteavaimen kirjoittamisen ja Seuraava-painiketta painamisen jälkeen Windows yrittää ensimmäisen kerran myös yhdistyä internetiin. Ruudulle ilmestyy lista kodin sisäisistä ja sen lähialueilla olevista internet-yhteyksistä, josta löytyy myös mahdollisesti kotona jo oleva yhteys. Yhdistyessä kone kysyy vielä internetin mahdollista salasanaa. Internetiin yhdistymisen jälkeen Windows ainoastaan viimeistelee asennukset, joiden aikana voi joutua odottamaan muutaman minuutin. Tietokone voi käynnistyä uudestaan ja tällöin täytyy odottaa niin kauan, kunnes ruudulle on ilmestynyt tuttu työpöytä. Tämän jälkeen kone on käyttövalmis. Valikosta löytyy koneesta löytyvät sovellukset, kuten laskin, Microsoft Office tekstinkäsittely- ja laskentaohjelmat sekä muut Microsoftin omat perusohjelmat. Monet tietokoneliikkeet myyvät lisämaksusta valmiiksi asennettuja tietokoneita, jotka ovat testattuja ja käyttövalmiita jo ostovaiheessa. Tällöin liike on vastuussa siitä, että koneessa on oikeat asetukset ja sovellukset. Niitä voi myös lisätä suoraan koneeseen asiakkaan tarpeiden ja toiveiden mukaisesti. Asennuksen apuna voi käyttää myös paketin mukana tullutta käyttöönotto-opasta, josta löytyy yksityiskohtaiset ohjeet.

Tiedostojen siirtäminen vanhasta koneesta uuteen

Ennen käyttämistä monen käyttäjän päässä pyörii kysymys siitä, miten siirtää vanhat tiedostot ja asetukset uuteen koneeseen. Ennen pelkästään tiedostot jouduttiin siirtämään melkeinpä käsityönä muistitikkujen ja ulkoisten USB-kiintolevyjen avulla, mutta tänä päivänä ”muuttaminen” on huomattavasti helpompaa. Erityisesti Windows 7 -käyttöjärjestelmässä on mukana maksuton Windows asetusten siirtäminen -toiminto. Vanhemmissa käyttöjärjestelmissä kuten Windows XP:ssa ja Windows Vistassa kyseinen toiminto täytyy asentaa erilliseltä Windowsin cd-levyltä. Ohjatun toiminnon avulla käyttäjä voi helposti valita mitkä tiedostot ovat tarpeellisia ja mitä ei tarvitse siirtää. Toiminnon avulla käyttäjä pystyy siirtämään vanhasta koneesta tiedostot, kuvat, musiikin ja Windowsin sekä samalla hän voi kopioida sovellusten asennukset uuteen koneeseen, vaikka vanhassa koneessa olisi vanhempi käyttöjärjestelmä. Tiedostot siirretään ohjatun toiminnan kautta niin sanottuun siirtotiedostoon, joka tallennetaan väliaikaisesti muistitikulle tai kiintolevylle. Sen jälkeen muistitikku tai kiintolevy kiinnitetään ainoastaan uuteen tietokoneeseen ja siirtotiedostot kopioidaan haluamalleen uuden tietokoneen kovalevylle. Samalla on hyvä tarkistaa, onko uudessa koneessa voimassa oleva ja päivitetty virusohjelma sekä tarvittaessa asentaa se. Kone on käyttövalmis!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *