Tietotekniikka

Virustentorjuntaohjelmistojen suurimmat hyödyt

Virustentorjuntaohjelmistot ovat tietokoneohjelmia, joiden ainut tarkoitus on suojata käyttäjän tietokonetta erilaisia vaaroja vastaan. Näitä uhkia ovat muun muassa virukset, vakoiluohjelmat, haittaohjelmat, piilohallintaohjelmat, troijalaiset, verkkourkinta ja roskaposti. Tietokoneiden käyttö on lisääntynyt ympäri maailman, ja tämän vuoksi on syntynyt monenlaisia uhkia, joiden määrä kasvaa koko ajan. Myös riski tiedostojen saastumiseen ja henkilökohtaisten tietojen leviämiseen on kasvanut, niin yksityishenkilöillä kuin organisaatioissakin. Data eli tieto on kaikista tärkein ja oleellisin komponentti kaikissa organisaatioissa, eikä kukaan halua luottamuksellisen datan päätyvän tunkeilevien virusten uhriksi. Virustentorjuntaohjelmistojen asentaminen on suositus mille tahansa tietokoneelle pitämään se suojassa kaikilta tuntemattomilta uhkilta, jotka lähestyvät konetta internetistä, ulkoisilta kovalevyiltä, dvd-levyiltä ja niin edes päin. Sen tarkoitus on myös pitää luottamukselliset tiedot vain omien silmien nähtävissä. Ilman virusturvaa ei mene kauaa, että tietokoneesi on täynnä haitallisia ohjelmia.

Virustentorjunnasta on tullut entistä tärkeämpi ja vakavampi asia viime vuosina. Uutisissakin on kerrottu, miten hakkerit ovat pitäneet valtion järjestelmiä panttivankeina niin sanotulla lunnashaittaohjelmalla. Tämä tarkoittaa ohjelmaa, joka lukitsee tietokoneen täysin, kunnes lunnaat on maksettu ruudussa näkyvien ohjeiden mukaisesti. Todellisuudessahan ei ole edes mitään takeita, että tietokoneensa saa takaisin käyttöönsä, vaikka maksaisikin lunnaat. Lunnashaittaohjelma on vain uusin lisä kasvavien uhkien listaan. Tästä syystä on äärimmäisen tärkeää suojata tietokoneensa niin hyvin kuin mahdollista heti alusta lähtien. Virustentorjuntaohjelmistoja onkin tarjolla lukuisia, mikä on tietysti käyttäjälle aina hyvä asia. Käyttäjä voi valita omien tarpeidensa mukaan itselleen sopivimman, ja kovan kilpailun vuoksi hinnatkin ovat kohtuullisella tasolla. Moni tarjoaa ohjelmistoista myös ilmaisia versioita, mutta yleensä ne ovat ominaisuuksiltaan paljon karsitumpia kuin maksulliset versiot.

67090231

Tietokoneesi suojamuuri

Virustorjunnan päätehtävänä on havaita pienimmätkin jäljet viruksista, vakoiluohjelmista, haittaohjelmista ja mistä tahansa muista tuntemattomista uhista. Havaitsemisen lisäksi virustorjunnan tulee poistaa uhat, ennen kuin ne ehtivät tehdä haittaa tietokoneelle. Lisäksi virustorjunta pysäyttää verkkourkintayritykset heti alkuunsa. Verkkourkinnalla tarkoitetaan tilanteita, joissa hakkerit pyrkivät pääsemään käsiksi dataan tavoitteenaan esimerkiksi tietovarkaus. Tästä syystä virustorjunta ottaa myös hallintaansa tietokoneen verkkoaktiviteetit, jotta se voi rajoittaa luvattomien tahojen yhteydenottoa verkon välityksellä. Tietysti yksi tärkeä osa virusturvan toimintaa on suojata laite myös mahdollisten fyysisten ulkopuolisten uhkien varalta. Yksinkertaisuudessaan tämä tarkoittaa sitä, että virusturva tarkastaa tietokoneeseen liitetyn laitteen, kuten muistitikun, ennen kuin mahdollinen haitallinen sisältö voi siirtyä sieltä tietokoneen kovalevylle. Suuri osa virustentorjuntaohjelmistoista toimii myös kaksisuuntaisena palomuurina. Tämä tarkoittaa, että ohjelma tarkistaa jokaisen lähtevän ja tulevan tiedon ja estää epäilyttävän liikenteen kulun.

Muita hyödyllisiä ominaisuuksia

Nykyään suurin osa virustentorjuntaohjelmistoista suojaa tietokonetta, ja omalla tavallaan myös sen käyttäjää, roskapostilta ja mainoksilta. Kyseessä ei ole YouTube-videoiden mainoksia estävä ohjelma, vaan haitallisten ponnahdusikkunamainosten estäminen. Ironista kyllä, nämä ponnahdusikkunat hälyttävät usein viruksista ja siitä, miten tietokone on tarkastettava välittömästi. Ponnahdusikkunan tarjoama tarkistus kuitenkin vain asentaa viruksen tai muun haittaohjelman, jos sitä erehtyy painamaan. Joskus sisältö voi olla muutoin kyseenalaista, kuten pornoa. Eräs tärkeä ominaisuus on salasanojen suojaus, joka antaa lisäsuojan salasanan pysymiselle hakkereiden ulottumattomissa. Varsinkin vanhemmille kätevä ominaisuus on niin sanottu lapsilukko. Tämä ominaisuus antaa vanhemmille mahdollisuuden rajoittaa lastensa pääsyä tietyille sivustoille, sekä valvoa heidän tekemisiään internetissä. Hyvin kätevä ominaisuus nykyisissä virusturvissa on myös tietokoneen suorituskyvyn parantaminen. Tämä tarkoittaa sitä, että ohjelmisto etsii automaattisesti turhia tiedostoja tai ohjelmistoja, joiden poistaminen tai päivittäminen nopeuttaa tietokoneen toimintoja.

Parhaat ohjelmistot

Parhaista virustentorjuntaohjelmistoista puhuttaessa ei voi olla mainitsematta F-Securea. Onhan se suomalainen tuote, mikä tarkoittaa myös suomenkielistä asiakastukea. Varsinkin Windows-käyttöjärjestelmälle se on erinomainen valinta, mutta hieman heikohko, jos käytössä on Mac. Lisäksi F-Secure tukee Android- ja iOS-laitteita, joten sillä voi suojata samalla myös puhelimen. Se toimii hyvin ja suojaa samalla lisenssillä jopa viisi laitetta. Toinen hyvä vaihtoehto on Norton Security, sillä se sijoittuu kärkipäähän monissa testeissä. Norton suojaa yhdellä lisenssillä niin ikään viisi laitetta. Miinuksena Nortonissa on, että se on hieman raskas suorituskykynsä puolesta Windows-laitteille. Kolmas mainio vaihtoehto on Bitdefender, joka on saanut kaikista korkeimmat pisteet AV-testissä yhtiöltä, joka testaa virusohjelmistoja. Yksi sen parhaista ominaisuuksista on online-varmuuskopiointi, jonka avulla tiedostot saa suojaan ja palautettua mahdollisen hyökkäyksen jälkeen. Miinuksena on suomenkielisen asiakastuen puuttuminen.

Muista pitää virusturva ajan tasalla!

Virustentorjuntaohjelmisto on ehkä se kaikista tärkein ohjelmisto, jonka tietokoneeseensa voi asentaa. Lisäksi sen tulisi olla ensimmäisenä asennettava ohjelma ja mieluiten ennen kuin internetyhteyttä on edes muodostettu. Viruksen päästessä omalle koneelle voi se saada paljon tuhoa aikaan. Se voi saastuttaa kaikki sinulle tärkeät tiedostot ja pahimmassa tapauksessa ne joudutaan silloin poistamaan täysin. Lisäksi virukset voivat päästä koneesi kautta muihin laitteisiisi tai perheesi ja ystäviesi koneisiin ja laitteisiin. Haittaohjelmat ovat usein erittäin huono noidankehä, jonka estämisen pitäisi olla kaikille konetta käyttäville ensimmäinen prioriteetti. Virustentorjuntaohjelmista ei ole muuta kuin hyötyä, ja ne toimivat vähän samaan tapaan kuin esimerkiksi kotivakuutus. Kotivakuutus on turha, kun mitään ei tapahdu, mutta vahingon sattuessa olet iloinen sen olemassaolosta. Tarkista siis, että virusturvasi on kunnossa ja ajan tasalla.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *